Susisiekite telefonu darbo dienomis nuo 08:00 - 18:00 : +370 632 55550

Penki prieskoniai, stimuliuojantys ir subalansuojantys virškinimą

Paskelbta : 2018-10-07 18:00:49
Straipsnių kategorija : Sveikata pagal ajurvedą

Žiupsnelio kumino, pankolio, kardamono ir kalendros sėklų kramtymas po valgio iki šiol išlieka įprasta praktika Indijoje. Štai kodėl jūs dažnai rasite indelį su pankolio sėklomis, laukiantį jūsų prie durų, kai išeidinėsite iš savo mėgiamo indiško restorano.

Tokie prieskoniai, kaip imbieras, kuminas, kalendra, pankolis ir kardamonas sudaro ajurvedinę virškinimo formulę. Toliau aptarkime penkis pagrindinius prieskonius, gerinančius virškinimą.

1. Kalendros sėklos

Kalendra, tikriausiai, labiausiai vėsinanti iš visų 5 virškinamą gerinančių prieskonių. Sėklos dažniausiai naudojamos fitoterapijoje nuo daugelio negalavimų. Lapai, šiek tiek mažiau vėsinantys, nei sėklos. Sėklos geriausiai žinomos savo virškinimą gerinančiomis savybėmis, vėsinančiomis Pita došos perteklių organizme ir virškinamąjame trakte. Todėl jos efektyviai naudojamos esant nenuolatiniam rėmeniui. Kalendra išlaisvina bei veikia profilaktiškai nuo dujų susikaupimo skrandyje ir duoda apčiuopamos naudos įvairiose situacijose, susijusiose su karščiu organizme (Pita doša).

  • Rasa (skonis): kartus, aštrus
  • Vyrja (veikimas): vėsinantis
  • Vipaka (efektas po suvirškinimo): aštrus
  • Došos (kūno konstitucijos tipai): balansuoja Vata ir Kapha, ypač tinka Pitai.

2. Kardamonas

Žalieji kardamonai (elaiči) – imbierinių šeimos augalo Elettaria cardamomum vaisiai. Ajurvediniai tekstai mini kardamono savybes lengvinti produktų virškinimą ir gerinti daugumos įprastų produktų skonį. Jo skonis labiausiai atpažįstamas indiškos arbatos puodelyje, kadangi jis neutralizuoja stimuliuojantį kofeino poveikį, leisdamas arbatai aktyvuoti virškinimo procesą, neapsunkinant nervinės sistemos. Žinoma, kad kardamonas sumažina per didelį daugelio produktų ir gėrimų rūgštingumą, įskaitant ir kavą; tai firminis prieskonis ir tradicinėje turkiškoje arbatoje. Kai valgote maistą paruoštą su kardamonu, tai mažina gleivių, dujų perteklių, pilvo ir plonojo žarnyno pūtimą.

  • Rasa (skonis): aštrus, saldus
  • Vyrja (poveikis): šildantis
  • Vipaka (poveikis po suvirškinimo): saldus
  • Došos (kūno konstitucijos tipai): balansuoja Vatą, Kaphą ir Pitą

3. Kuminas

Kuminas, tikriausiai, yra pats stipriausias virškinimo tonikas iš penkių virškinimą skatinančių prieskonių. Jis pasižymi stipriu skoniu ir, nors ne itin efektyvus atskirai, gerai dera su kitais keturiais priekoniais virškinimui skatinti ir dujų kaupimuisi bei pilvo pūtimui mažinti. Jis labai panašus į kalendrą, nes jis vėsina virškinimo sistemą, tuo pačiu gerindamas virškinimą. Kuminas padeda palaikyti sveiką asimiliaciją, skatina gerųjų mikrobų dauginimasi, o taip pat skatina virškinamojo trakto detoksikaciją.

  • Rasa (skonis) aštrus, kartus
  • Vyrja (poveikis): šaldantis
  • Vipaka (efektas po suvirškinimo): aštrus
  • Došos (kūno konstitucijos tipai): balansuoja Vatą, Kaphą ir Pitą

4. Pankolis

Pankolis žinomas kaip visoms trims ajurvedinėms došoms (kūno tipams) tinkantis virškinimą gerinantis prieskonis. Jis ne tik kovoja su dujų kaupimusi žarnyne ir pilvo pūtimu virškinamąjame trakte, jis yra viena mėgstamų išjudinančių priemonių ajurvediniame gydyme. Jis padeda palaikyti sveiką laktaciją ir švytinčią odą tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Pankolio sėklos laikomos labai satviškomis (švaros ir balanso savybė) dėl savo teigiamo didelio poveikio Vata, Pita ir Kapha došų balansui. Tai vienas geriausių prieskonių virškinimui, kadangi jis didina virškinimo ugnį, neišbalansuodamas Pita došos, ir taip pat naudingas esant skrandžio spazmams, pykinimui ir meteorizmui (pilvo išpūtimui dėl susikaupusių dujų).

  • Rasa (skonis): saldus, aštrus, kartus
  • Vyrja (poveikis): lengvai šildantis
  • Vipaka (efektas po virškinimo): saldus
  • Doša (kūno tipas): balansuoja Vata, Kapha ir Pita

5. Imbieras

Ajurvedoje imbierą vadina universaliu prieskonių dėl daugybės teigiamų sveikatai savybių. Jis sušyla viršutiniam virškinimui kartu su savo aštriu skoniu, bet atvėsta ir ramina apatinį virškinimą dėka savo saldaus skonio. Todėl jis laikomas visosm trims došoms tinkančiu prieskoniu, kas reiškia, kad jis subalansuoja Vata, Pita ir Kapha, nors jo perteklius gali per daug sušilti iki viršutinio virškinimo.  Tai klasikinis degtukas, kad uždegti virškinimo ugnį skrandyje. Moksliniai tyrimai įrodė, kad jis palaiko sveikuosius mikrobus, sveiką skrandžio sienelę ir veikia kaip virškinimo stimuliatorius, padedant įsisavinti maistingasias medžiagas.

  • Rasa (skonis): aštrus, saldus
  • Vyrja (poveikis): šildantis
  • Vipaka (poveikis po suvirškinimo): saldus
  • Doša (kūnio tipas): balansuoja Vata ir Kapha, gali padidinti Pita.

Dalintis šiuo straipsniu